Monday, 2024-05-06, 2:20 AM
Main Sign Up RSS
Welcome, Guest
[ New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum » Tekstovi o Aikidou » Aikido Borilacka vestina » Istorija Aikidoa
Istorija Aikidoa
DeejayIgorDate: Tuesday, 2011-11-22, 2:12 PM | Message # 1
Sergeant
Group: Administrators
Messages: 28
Reputation: 0
Status: Offline
Naziv aikido čine tri japanska sloga- ai, ki i do. Često su prevođeni kao harmonija, energija i put, tako da se aikido može prevesti kao „ put harmonije kroz energiju“.
Drugo često prevođenje ovih slogova je harmonija, duh i put, tako da aikido može da znači i „put duhovne harmonije“. Oba značenja privlače pažnju na činjenicu da tehnike aikidoa kontrolišu napadača i preusmeravaju njegovu energiju umesto da je blokiraju. Nameće se poređenje- vrbe koja se savija u luk pri oluji i crnog hrasta koji se lomi ako su udari vetra suviše jaki (Korejska borilačka veština poznata pod imenom hapkido, koristi ista tri znaka tj. sloga, što sugeriše na istorijsku povezanost sa Daito Ry, izvorom aikidoa.)
Morihei Uešiba je razvio aikido uglavnom iz Daito Rya aikijutsu, uključujući u trening pokrete sa kopljem-yari, jo- i možda juken-bajonet. Ali najjači uticaj je izvršilo korišćenje katane. Na mnogo načina, jedan aikido vežbač se kreće kao nenaoružani mačevalac. Aikido napadi- šomenuči i jokomenuči vode poreklo iz oružanog napada, i rezultraju tehnikama kao što su tehnike pri oduzimanju oružja. Neke škole aikidoa ne drže trening sa oružjem uopšte, druge poput Iwama Ryu, značajno vreme koriste za vežbanje sa bokenom-drvenim mačem bokken, jo i nožem-tanto. U nekim školama aikidoa, sve tehnike aikidoa se mogu izvoditi sa mačem i nenaoružan.
Aikido je stigao u Ujedinjeno Kraljevstvo 1955. godine, u SAD 1960., i Australiju 1965, u Srbiju 1970 i u mnoge druge zemlje. Danas širom sveta, postoji veliki broj vežbaonica u kojima može da se trenira aikido.
 
Forum » Tekstovi o Aikidou » Aikido Borilacka vestina » Istorija Aikidoa
  • Page 1 of 1
  • 1
Search: